Aanleg & onderhoud
Voor al je vragen over het zelf aanleggen van onze graszoden, of het onderhoud hiervan. Wij helpen je graag verder. Wil je onze graszoden liever laten leggen? Dat kan natuurlijk ook in samenwerking met één van onze geselecteerde partners.
Zelf leggen
Alles wordt makkelijker als je het in duidelijke stappen doet. Hier vind je de 10 stappen voor het eenvoudig en succesvol aanleggen van je gazon.
Bekijk ons 10-stappenplan >>
Laten leggen
De kwaliteit van onze graszoden gecombineerd met vakkundige aanleg door een van onze ervaren partners. Makkelijker gaat het niet worden!
Maak kennis met onze partners >>
Onderhoud
Hier vind je het advies van onze specialisten. Ze helpen je graag met het delen van hun ervaringen omtrent het optimale onderhoud van je gazon.
Lees meer over onderhoud >>
Je kunt het hele jaar door graszoden leggen, behalve als de ondergrond bevroren is.
Zelf graszoden leggen
Graszoden kun je eenvoudig zelf leggen. Hoe je dat doet vertellen we je graag in ons 10-stappenplan.
Veel van de tuinbezitters in ons land geven de voorkeur aan graszoden bij de aanleg of vernieuwing van hun gazon. De voornaamste reden hiervoor is dat je door het leggen van graszoden, kiest voor een duurzaam gekweekt product dat snel en gemakkelijk verwerkbaar is. Hierdoor heb je direct een prachtige groene grasmat!
Vaak krijgen wij de vraag in welke periode de graszoden het beste kunnen worden gelegd. Het antwoord op deze vraag is verrassend simpel: graszoden kun je het hele jaar door leggen, tenzij de ondergrond is bevroren óf door zware regenval te nat is. Dit houdt in de praktijk in dat de keuze voor het leggen vaak valt in de periode van Maart tot en met November, maar in een zachte winter kun je ook in de andere maanden de graszoden aanleggen. Ook wanneer het kort na de aanleg van het gazon gaat vriezen, zullen de graszoden niet afsterven. Net als met het andere groen in de tuin, zal de groei van de graszoden en het verder wortelen weer op gang komen zodra het buiten weer warmer wordt.
Als de periode voor het leggen is bepaald en de graszoden zijn besteld, kan het voorbewerken van de tuin beginnen. Je begint met de grond om te spitten. Dit kan met behulp van een spade of voor grote oppervlaktes met een gemotoriseerde grondfrees. Wanneer je een bestaand gazon gaat vernieuwen, dien je de oude zoden bij voorkeur af te steken en af te voeren alvorens de grond om te gaan spitten. Ons advies is om de grond ongeveer 25 tot 30 cm diep om te spitten. Bij de aanleg van een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond eerst ongeveer 50 cm diep los te maken. Denk hierbij aan een nieuwbouwsituatie waar tijdens de bouw vaak met zwaar materieel over de grond is gereden. Hierdoor is de grond samengeperst door het gewicht hiervan. In deze situatie is het aan te bevelen de grond wat dieper om te spitten zodat er weer lucht in de grond komt. Ook kan op deze manier bouwafval, wat onverhoopt in de grond is blijven zitten, worden verwijderd. Voor een mooi gazon moet er een minimum van 30 cm zwarte grond onder de graszoden zitten.
Nadat je de grond hebt los gemaakt, ga je de grond aandrukken en weer vlak maken. Het aandrukken kan door deze voetje voor voetje aan te lopen. Dit is de snelste en beste manier voor kleine oppervlaktes. Voor wat grotere oppervlaktes gebruik een wals (70kg) om de grond aan te rollen. Hierdoor wordt de ondergrond vastgedrukt. Hier heb je ook de gelegenheid overtollige grond af te voeren of deze aan te vullen. Onze graszoden hebben een hoogte van +/- 1 cm. Deze hoogte kun je hanteren voor een mooie aansluiting op je straatwerk of vlonder.
Goed aangedrukte grond is de basis voor een mooi gazon. Hierdoor voorkom je dat de grond bij regenval inzakt, wat later als gevolg een onregelmatig gazon oplevert. Werken in de natte grond is niet aan te raden. Wacht tot de grond voldoende droog is. Daarna kun je de bovenste laag doormiddel van een hark egaliseren, maar het beste resultaat krijg je door met een plank over de grond te schaven. Dit noemen we afrijen. Door het afrijen voorkom je putten, bulten en een oneffen maaihoogte. Na het afrijen ben je er bijna klaar voor: de graszoden kunnen uitgerold worden!
Let op: Gebruik voor het egaliseren en aantrappen nooit een trilplaat. Met een trilplaat wordt de bodem volkomen dicht en zullen de zoden niet vastgroeien!
De dag van aankomst of ophalen van de graszoden is aangebroken. Nu kan het leggen bijna van start gaan.
Viel de keuze op het bezorgen van de graszoden? Dan worden deze door onze chauffeur met onze mobiele heftruck bij jou aan huis gelost op pallets van 120 x 120cm.
Kom je de graszoden ophalen bij ons in Someren-Heide, dan staan deze op de afgesproken dag en tijd voor je klaar. Hou met rekening met een gewicht per 1m2 op rol van tussen 12 kg en 15 kg.
Wij adviseren iedereen om voordat je de graszoden uit gaat rollen, de bemesting en groenkalk voor de graszoden direct op de voorbewerkte grond te strooien. Tijdens alle bewerkingen mag de grond wel licht vochtig zijn, maar niet te nat. Op een te vochtige ondergrond zullen de zoden moeilijk aanslaan. Wacht dus tot de grond voldoende opgedroogd is.
Rol de zoden zo snel mogelijk na ontvangst uit. Zorg dat de graszoden strak tegen elkaar komen te liggen. Langs de omtrek van het gazon de zijkanten aanvullen met grond, om uitdroging van de randen te voorkomen. Bij warm en zonnig weer meteen al water geven!
De graszoden bestaan uit levend materiaal en vragen daarom om een goede verzorging. In opgerolde toestand blijven de rollen ongeveer 24 uur in goede conditie, bij kouder weer kunnen de graszoden iets langer opgerold goed blijven. Dit voorkomt uitdroging. Mocht het (bij warm weer) direct leggen van de graszoden niet mogelijk zijn, dan is uitrollen en met water besproeien noodzakelijk.
Na het leggen van de graszoden, is stevig aanrollen of aankloppen belangrijk. Dit doen we zodat ze goed contact met de ondergrond krijgen. Na het aandrukken dien je de graszoden goed nat te maken. Bij zonnig weer zeker niet tot ’s avonds wachten, maar direct aan de slag met de sproeier!
Zolang de zoden nog niet zijn vastgegroeid, is voldoende water geven van groot belang voor het succes. De eerste paar weken mag de sproeier er wel 2 tot 3 keer per dag op. Het gras heeft dit, vooral in de felle zon, hard nodig. ’s Nachts verdrogen de zoden niet. Leg je de graszoden in een regenachtige maand, dan hoef je natuurlijk wat minder te sproeien.
Vier tot zes weken na het uitrollen, zijn de graszoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan veel minder groot. Vanaf nu is het bij droogte beter 1 keer per week ’s avonds te sproeien. Afhankelijk van het jaargetijde, zal er vrij snel na het leggen gemaaid moeten worden. Meestal is dat al na 10 dagen het geval. De maaimachine moet scherp en op de juiste maaihoogte afgesteld zijn. De juiste maaihoogte voor speelgazons is 3,5 cm hoogte.
De eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. Loop de eerste weken dus zo weinig mogelijk op het gazon. De zoden moeten namelijk eerst stevig op de ondergrond vastgegroeid zijn. Na de eerste maand mag je ook opnieuw bemesting strooien over de graszoden. Hiervoor adviseren wij de Vital Green van DCM. Het kan zijn dat er paddenstoelen tussen het gras komen te staan. Schrik hier niet van, dit is een goed teken. De grond heeft voldoende vocht en voeding en daar doen paddenstoelen het goed op. Deze verdwijnen vanzelf na verloop van tijd.
Het werk is gedaan, het gereedschap kan worden opgeruimd. Het is tijd om te gaan genieten van de door jou geleverde noeste arbeid. Pak dan ook een momentje hiervoor, dat doen wij namelijk ook. Wij wensen je heel veel plezier met je nieuwe gazon! En heb je na het volgen van alle stappen toch nog vragen neem dan gerust contact met ons op.
Heb je na het lezen van ons 10-stappenplan nog vragen? Kijk dan ook eens bij onze Veelgestelde vragen.
Ook onze partners kiezen al jaren voor de kwaliteit van Kanters Graszoden.
Graszoden laten leggen
Kanters Graszoden staat voor kwaliteit en kennis. Wij zijn dé specialist in het kweken van graszoden. Voor het leggen van onze graszoden hanteren wij dezelfde criteria. Een aantal van onze partners zijn:
Tindemans graszoden
Bij Tindemans Graszoden kunt u terecht voor het aanleggen van graszoden in Limburg en Zuidoost-Brabant.
WVS Hoveniersbedrijf
WVS Hoveniersbedrijf BV is een jong en professioneel bedrijf dat gevestigd is in Someren.
Tuin en gras
Tuin en Gras is werkzaam in heel Nederland en het noorden van België en legt uw gazon snel en vakkundig.
Geef je gazon ook na het aanleggen de benodigde tijd en aandacht. Dit zal zich terugbetalen in een prachtig groen gras tapijt.
Onderhoud
Hoe u een mooi gazon kunt aanleggen leest u hierboven bij ZELF GRASZODEN LEGGEN. Minstens zo belangrijk is het hoe u het nieuwe gazon optimaal en gezond kunt houden. Hieronder vindt u de belangrijkste punten om uw gazon in optimale conditie te houden.
Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval zou zijn wanneer je een maaihoogte van 3,5 cm aanhoudt. Laat het gras echter ook niet te lang worden. Het maaien wordt dan zwaarder en de kwaliteit van het gazon wordt dan snel minder. Als je te lang wacht met maaien en u dus grotere hoeveelheden afgemaaid gras krijgt, kun je dit gras beter opvangen of afharken. Zo voorkom je mos vorming en verstikking van het gazon. Als je regelmatig (enkele keren per week) uw gazon maait is het niet noodzakelijk om het afgemaaide gras te verwijderen. Hierin zitten namelijk veel voedingsstoffen die het gazon weer kan opnemen. Na begin september kun je beter wel al het gras opvangen omdat, evenals bij het strooien van kunstmest, het gazon de meststoffen niet meer volledig kan opnemen. Ook de bladeren van bomen, die in de herfstperiode op het gazon vallen, kun je het beste van het gazon te harken om verstikking van het gras te voorkomen.
Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van de tuin, maar goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai, gezond grastapijt. In februari / maart begin je met het strooien van kalk (de juiste hoeveelheid staat op de verpakking vermeld). Het strooien van kalk voorkomt verzuring van de grond zodat voedingsstoffen uit de bodem beter benut kunnen worden. Strooi in maart of april per 100 m² gazon 4 tot 5 kg korrelmest, waarin Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) zit. Drie onmisbare stoffen voor een gezonde groei van uw gras.
Na deze voorjaars / basisbemesting bemest je eenmaal in de 4 tot 6 weken met een kunstmest in een dosering van 1 tot 2 kg per 100 m². Uw tuincentrum of hovenier kan u adviseren over de juiste meststoffen. Gebruikt u langzaam werkende gazonmeststoffen, dan kunt u de hoeveelheid bemesting aanpassen aan de langzaam vrijkomende voedingsstoffen. Bemest altijd voor de regen of een besproeiing zodat de meststoffen goed op kunnen lossen en het gazon niet verbrand. Om schimmel en andere problemen te vermijden is het zaak om na begin september geen kunstmest meer te strooien omdat het gazon de meststoffen niet meer volledig kan opnemen.
Voor het aanleggen van de graszoden adviseren wij aanleg gazon meststof. Voor onderhoud bemesting is Vital Green van DCM zeer geschikt. Voor aanleg van je gazon is het raadzaam om groenkalk door de grond te vermengen. Deze kalk kun je het beste ieder najaar ook over het gras strooien. Voor een mooi gazon te behouden is goede bemesting heel belangrijk!
Tijdens de aanleg van je gazon is het raadzaam om de groenkalk door de grond te vermengen. Verder kun je deze kalk het beste ook ieder najaar over het gras strooien. Dit zorgt ervoor dat her gras een sterkere celwand krijgt en daarom goed beschermt de wintermaanden in gaat. Hiermee verhoog je ook de weerstand tegen onkruid mos en schimmels.
Eén à tweemaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is eveneens goed voor je gazon.
Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week ’s avonds sproeien. Het gras mag best een beetje zijn best doen om bij de vochtige ondergrond te komen. Wanneer je sproeit, doe het dan enige uren achter elkaar. Dat is veel beter voor het gazon dan vaak en weinig sproeien. En wacht bij extreem warm weer niet tot de avond, zeker als dit in combinatie met wind is, kan dit je gazon snel doen uitdrogen.
Heeft het gazon repartie nodig door bijvoorbeeld een stukje te vervangen of doormiddel van wat bij te zaaien, dan kan dit vrijwel het hele jaar door.
Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week ’s avonds sproeien. Het gras mag best een beetje zijn best doen om bij de vochtige ondergrond te komen. Wanneer je sproeit, doe het dan enige uren achter elkaar. Dat is veel beter voor het gazon dan vaak en weinig sproeien. En wacht bij extreem warm weer niet tot de avond, zeker als dit in combinatie met wind is, kan dit je gazon snel doen uitdrogen.
Heb je na het lezen van bovenstaande onderhoudspunten nog vragen? Kijk dan ook eens bij onze Veelgestelde vragen.